3 nya medaljer under kröningen av Kung Rama X

I början på maj ,4-6/5, genomfördes kröningsceremonin för Kung Vajiralongkorn, Rama X. Det var otroligt mycket folk närvarande under dessa dagar. Jag var själv i Thailand och kan säga att det var jätte varmt. Temperaturen låg över +40C alla dagarna.

Sedan kröningen av Kung Vajiravud, Rama VI, har det varit en tradition att ge ut en kröningsmedalj. Denna medalj kan alla statsanställda i Thailand bära. Även fast de inte deltog i själva krönings ceremonin. Denna medalj hamnar under Medaljgrupp 4. Minnes medaljer för olika tillfällen. Denna medaljgrupp är en konstig blandning av de svenska medaljgrupperna C. Kungl. minnestecken samt medaljgrupp L2. Minnesmedaljer.

Kröningsmedaljen för Kung Rama X.

/img-0345.jpg/img-0346.jpg

Sedan gavs det ut två medaljer i Medaljgrupp 3. Medaljer för förtjänster till kungliga hushållet. Denna medaljgrupp kan motsvara den svenska medaljgruppen D. I hovprotokollet förlänade Kungliga medaljer.

Först i denna grupp kommer The Royal Cypher medal. Denna typ av medalj delas alltid ut i 5 klasser.

1. klass helt i briljanter.
2. klass med emalj och briljanter.
3. klass med emalj.
4. klass med guld.
5. klass helt i silver.

King Rama X Royal Cypher Medal

1. klass

/1kl.jpg

3. 4. 5. klass

/3-4-5-kl.jpg

Sedan delades det ut en medalj som startade med Kung Chulalongkorn, Rama V. Den heter Rajaruchi medal. Denna medalj kommer sist i medaljgrupp 3. Medlajen delas ut i Guld och Silver.

Kung Rama X Rajaruchi medal

/the-rajaruchi-medal-gold.jpg/the-rajaruchi-medal-silver.jpg

Det har tidigare instiftats två andra medaljer som är kopplade till nuvarnade Kung Rama X. Den första instifftades 1972 när han blev utsedd till kronprins. Den andra instifftades 2012 när han fylde 60 år. Båda dessa medaljer tillhör medaljgrupp 4.

Minnesmedalj för investituren till kronprins.

/investitur-som-kronprins-1972-atsida.png/1972-fransida.png

Minnesmedalj med anledning av 60-årsdagen

/kronprinsens-60-arsdag.png

Som ni ser så används liknande färger i banden till medaljerna, vitt och gult. I Thailand så har varje dag i veckan en färg. Både Kung Rama IX och Kung Rama X var födda på en måndag. Måndagens färg är Gul. Så tittar man på Kung Rama IX olika medaljband så är dessa också övergripande Vita och gula.

14 Jun 2019

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken