Antal svenska ordnar till Siam/Thailand

Riksarkivet har digitaliserat KMO´s matriklar från 1748 till 1979. Dessa finns HÄR Dock så finns det inlägg i matriklarna för Nordstjärneorden ända till mitten på 1990. Även Nordstjärnemedaljens matriklar mellan 1/10 1987 – 15/2 1989 finns i matriklarna för 1970-1979.

Det jag har gjort är att gått igenom alla matriklar från 1748 till 1979 och titta efter hur många thailändska medborgare som fått en svensk orden. Det har varit lite svårt att läsa ibland på grund av att matrikeln är handskriven och det har ibland varit svårt att tyda vad det står. Så jag kan ha missat någon. Det finns några, som jag först inte tänkte ta med, som har fått en svensk orden för att de har haft anknytning till Siam/Thailand. Till exempel officerare som tjänstgjort i siamesiska marinen eller att de varit generalkonsul för Siam.

Totalt har Sverige tilldelat 184 st ordnar av olika klasser till thailändska medborgare och personer med anknytning till Siam/Thailand. Ett exempel på person med anknytning till Siam/Thailand är Generalkonsuln av Siam Axel Axelsson Johnson. Han blev 13 juli 1887 tilldelad RVO1kl med anledning av kungen av Siams, RAMA V, fick serafimerorden. Senare den 14 juli 1897 blev han tilldelad KVO2kl samtidigt som RAMA V fick kedjan till serafimerorden vid dennes besök i Sverige. Antalet tilldelade ordnar till personer med anknytning till Siam/Thailand är 7 stycken varav Axelsson Johnson blev tilldelad två.

Här är en lista på vilka ordnar och vilka klasser som utdelats.

Serafimerorden

11

Kommendörer med stora korset Svärdsorden

7

Kommendörer svärdsorden

5

kommendörer svärdsorden 1 klass

10

kommendörer svärdsorden 2 klass

3

Riddare av svärdsorden

9

Riddare av svärdsorden 1 klass

12

Riddare av svärdsorden 2 klass

3

Kommendörer med stora korset nordstjärneorden

24

Kommendörer nordstjärneorden

13

Kommendörer av nordstjärneorden 1 klass

19

Kommendörer av nordstjärneorden 2 klass

5

Riddare av nordstjärneorden

31

Kommendörer med stora korset Vasaorden

3

Kommendörer av Vasaorden

4

Kommendörer av Vasaorden 2 klass

10

Riddare av Vasaorden 1 klass

12

Riddare av Vasaorden 2 klass

3

Totalt

184*

 

*Det är 184 för att Axel Axelsson Johnson fick en högre klass av vasaorden 1897.

Senast Serafimerorden delades ut var den 11 februari 2003 till dåvarande kronprinsen, nuvarnade RAMA X, Vajiralongkorn samt till prinsessorna av Thailand Chulabhorn och Maha Chakri Sirindhorn.

Jag började även försöka hitta de serafimersköldar som målats upp. Jag har lyckats hitta 8 sköldar. Det kan vara så att det inte målats upp till alla 11 serafimerriddare. Men en lite märklig sak jag upptäckte var att på en av sköldarna så stämmer inte utdelningsdatumet. Det står en sak i matrikeln och en helt annan på skölden.

Det är Kungen av Siam, RAMA VII, som på skölden har ett utnämningsdatum som säger 25 mars 1932 men i matrikeln står utnämningsdatum 16 februari 1932. Vad som är rätt eller fel har jag svårt att säga. Det var enbart kungen som blev tilldelad en svensk orden detta år. Annars hade man ju i matrikeln kunnat se om det var någon mer som blivit tilldelad en orden samma datum. Men så är inte fallet. Mer efterforskning kommer krävas. Vad är rätt 25 mars eller 16 februari?

 

20 Aug 2018

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken