En sak som försvann från uniformsbestämmelserna

Fick en fråga angående bärändetillstånd av en påvlig orden, Den heliga gravens av Jerusalem riddarorden.

Det finns inget generellt bärandetillstånd för denna orden. Om man vill ha ett bärandetillstånd så ska man först, enl. R-Unibest2015ä3, kontakta KMO för att få ett uttalande om ordens status och lämplighet att bäras på Försvarsmaktens uniformer. Därefter skicka in en ansökan om bärandetillstånd till HKV. Om HKV säger JA till bärandetillståndet för orden så blir detta bärandetillstånd personligt. Man kan möjligen ansöka om ett generellt bärandetillstånd men det står ingenting om detta i bestämmelserna.

Jag har för mig att det fanns en skrivning i Unibest att om man hade fått den utländska utmärkelsen under ett statsbesök så behövde man inte begära bärandetillstånd.

I FFS1996:14 står det ingenting om detta.

I UniR 2003 står följande angående utländska utmärkelser:

Sid. 311                         Det intressanta är sista meningen. Utländska och internationella utmärkelser enligt ovan får bäras....

Vidare står det följande:

/sid-312-unir2003.jpg               Utländska utmärkelsetecken som erhållits i tjänsten får bäras utan särskilt tillstånd.

Sedan hittade jag den skrivningen jag hade för mig fanns. Den finns i Unibest 2009 kap 9.

/unibest_2009_kap9.jpgLite svårt att se på grund av kass bild. Det står följande:

Ordnar och medaljer förlänade i samband med statsesök får bäras utan Högkvarterets tillstånd.....

Sedan läste jag i de senaste R-Unibest2015ä3, där är denna skrivningen borttagen. Även i de tidigare versionerna av Unibest2015. Det är lite konstigt kan jag tycka att om man blir tilldelad en utländsk utmärkelse vid ett statsbesök så behöver man ändå gå igenom processen att begära uttalande från KMO och sedan skicka in ansökan till HKV. Om HM Kungen tar emot ett officielt statsbesök så kan man ju tycka att de borde räcka som tillstånd.

Återinför skrivningen från 2009!

20 Jan 2020

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken