Faleristiska Föreningen

I går den 28 november så hade Svenska Faleristiska Föreningen, SFF, en träffa på Livrustkammaren. I Livrustkammarens nya utställning finns en hel del faleristiska inslag. En av föreningens medlemmar och ordenshistoriograf på KMO har varit med och hjälp till för att få till denna utställning.

Inledningsvis visas Serafimerordens kedja av den ursprungliga modellen 1748. Intresant är den blåa färgen på korsen och mittgloben på själva tecknet. De är ljustblå, eller som man nu säger Serafimer blå. Sammma färg som bandet till orden. Senare ändrades färgen till en mörkare blå. Det kommer mer bilder längre ned på detta.

/seraf.jpg/namnlkkos.jpg

I nästa rum finns en intressant sak. Det är Gustav IV Adolf hyllningsdräkt som han bar den 30 mars 1792, dagen efter faderns död. Detta är nog "födelsen" av dagens släpspännen.

/namnlos.jpg

En till sak är denna kraschan. Man kan undra hur ofta som kraschanen togs av för att titta på porträtten...

/jjrjdjpg.jpg

Karl XV generalsuniform som han bar vid kröningen 1860 är magnifik med ordenskedjorna från alla svenska ordnar, även Karl XIII orden.

/img_0870.jpg

Det är lite synd att själva tecknet på Serafimerorden är skadad. Sedan är den vita emaljen på korsarmarna platt. Tittar man på de övriga ordnarna så ser man att de är mycket mer välvda. Att få till en sådan emalj kräver att man lägger på lite emalj och sedan bränner man det. När det är klart lägger man på lite till emalj och bränner igen. Detta genomförs tills man får denna välvda emalj.

/skadan.jpg

Här ser man på mittgloben hur färgen har ändrats till mörkblå.

Sedan har vi Drottning Viktorias hedersöversteuniform som hon bar den 17 juni 1909 då hon inspekterade regementet i Stettin. Drottningen hade blivit utnämd till hedersöverste för "Das Fusilier Regiment Königin Viktoria von Scheden Pommersiches nr 34, Stettin" av sin kusin kejsaren Wilhelm II.

/viktoria.jpg

Även här ses Serafimerorden kraschan med den mörkblå mittglob. Tyvärr så har den första utmärkelsen i monteringen försvunnit. Man får hoppas att den finns i gömmorna någonstans.

Detta är bara en liten del av vad som visas i utställningen. Gå gärna dit och se resten av den. Livrustkammaren är gratis att besöka.  

Efter Livrustkammaren gicks det till en restaurang i närheten för att äta en bit mat. Under middagen diskuterades det om den kommande ordensutredningen, fortsatt verksamhet i föreningen och mycket mer intresannta faleristika ämnen.

 

 

29 Nov 2019

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken