Finn "fem" fel

Jag läste den eminenta tidningen Borg-Skum. (Dock så minns jag inte vilket nummer det var) Borg-Skum är Kamratföreningen vapenbrödernas tidning. Vapenbröderna är Amf1 kamratförening och är Sveriges äldsta militära kamratförening bildades den 3 december 1904.

I tidningen så var det en bild på paraderande soldater från Amf1. De var på marsch till en häckbildning under något statsbesök.

/img_0190.jpg

Först tänkte jag att det ser rätt ok ut... Men sedan så märkte jag att officerarna bär avvikande klädsel från soldaterna. Varför bär inte officerarna även de kappa M/87 blå? Mycket märkligt. Under hela min militära bana har jag blivit lärd att officeren bär lika utrustning som soldaten. Detta anser jag vara speciellt viktigt när det kommer till statsceremonier.

Så jag började titta mer noggrant på bilden.. Då ser jag att officerarna bär tjänstgöringstecknet och specialutbildningtecknet på olika sätt. Fanföraren har tjänstgöringtecknet över specialutbildningetecknet och truppförande chef tvärt om. Truppförande chefen bär de i rätt ordning. Dock i detta fall så sitter tjänstgöringstecknet alldeles för högt. Tjänstgöringstecknet ska sitta på motsvarande plats där en tänkt ficka vore plaserad. Detta får till följd att specialutbildningstecknet hamnar för högt. Detta gäller även fanföraren att dessa tecken sitter för högt. Truppförande chef bär medaljer i original, vilket är helt rätt. Han bär även dessa på rätt ställe enligt UniBest. 6-8 cm rakt nedanför spetsen på vänstra kavajslaget och intill detsamma. Vilket jag anser ser otroligt knäppt ut. Medaljerna hämnar alldeles för långt ned. För vart ska man kunna placera ett vidareutbildningstecken alternativt ett facktecken alternativt ett hemvärnsårstecken? Då dessa ska bäras på vänster bröstficka (motsv.).

/amf1.jpg

I UniBest så visas det bilder och avstånd på hur man bär dessa tecken. Dock så är det enbart på Unifrom M/87. För uniform M/48, m/1986, m/1878 och m/1938 så säger man "på motsvarande plats". Vilket, tydligen, är rätt svårt att lösa då dessa uniformer inte har några fickor.

/montering.jpg

Tittar man på den högra bilden så ser man montering av både tjänstgörins- och specialutbildningtecken. Avståndet är rätt långt mellan dessa. Detta fungerar när man bär en enkelknäppt uniform. Dock med dubbelknäppt så blir det inte så lätt då knapparna kommer ivägen. Så, att säga att dessa tecken ska sitta på mostvarande plats är inte tillräklig information. Hur svårt kan det vara att ta en innerkavaj m/48 och sedan testa med div. olika tecken och medaljer. Sedan när man är nöjd så tar man bilder och mäter avstånd. När detta är klart så uppdaterar man UniBest med denna information. Problemet löst!

 

25 Mar 2019

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken