FN Medaljen

Tittade på den eminenta sidan www.medalj.nu. Började titta på förkortningarna på FN medaljerna. Den första FN medaljen som gavs ut var, FNMKorea, Förenta Nationernas Koreamedalj 1950. Sedan kom, FNMUNEF, Förenta Nationernas övervakningsstyrkas medalj i brons – SINAI 1 1957. Missionen pågick mellan 1956-67. Men varför har förkortningen blivit FNMUNEF? Lite kaka på kaka tycker jag. FNMUNEF står för Förenta Nationerna Medalj United Nations Emergency Force. Det blir liksom FN två gånger. Borde inte förkortningen på svenska blivit FNMSinai(1). Ettan har tillkommit senare eftersom man satte upp en till mission i Sinai mellan 1973-79, dock med ett helt annat medaljband. Borde man inte följa samma princip på förkortning som man gjorde med första medaljen? FNM följt av land där missionen var plus någon siffra beroende på om de varit flera olika missioner i samma land.

Hur förkortar FN sina medaljer? De använder förkortningen av missionen med tillägget Medal. Så deras förkortning på första missionen i Sinai är UNEF(1)Medal.

På deras hemsida, https://peacekeeping.un.org/en/united-nations-medals, står det även att det finns 3st FN medaljer. Det är Korea, Sinai och standard medaljen. Standard medaljen instiftades 1966 och används för samtliga missioner förutom Korea och Sinai. Så borde inte instiftande på alla efterblivande missionsmedaljer varit 1966?

Bara för att bandet ändras för varje mission så är ju medaljen i sig instiftad 1966. Bandet visar enbart vart missionen genomförts. Om man tittar på Nordstjärneorden så ändrades bandet vid ordensreformen. Dock så kvarstår instiftande året till 1748.

 
12 Apr 2018

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken