Förvirring i klasserna

Jag började titta lite närma på de olika klasserna i det thailändska ordensväsendet. Jag blev lite förvirrad när jag började räkna hur många klasser det fanns. Överallt så står det att de thailändska ordnarna har 36 klasser. Men när jag räknade så fick jag det till 44 klasser. Hur kan det vara så?

Efter att jag har kontaktat min vän i Thailand, som är expert på thailändska ordnar, så fick jag mig det förklarat. RTO, Royal Thai Orders, har enbart 36 klasser. Dock så benämner de medaljerna som tillhör vissa ordnar för klasser av ordnarna. Vilket förvirrar det hela. Det skulle vara som om svärdsmedaljen var en riddarklass av svärdsorden istället för att bara vara kopplad till svärdsorden.

Så 6:e och 7:e klassen i Vita Elefant-, Direkgunabhorn- och Krono orden är egentligen inte klasser av nämnda ordnar. De är silver- och guldmedaljer kopplade till respektive order. Samma gäller för 5:e och 6:e klassen i Rama orden.

5-6:e klassen i Rama orden ligger i medaljgrupp 1, medaljer för tapperhet. 6-7:e klassen av Vita Elefant-, Krono- och Direkgunabhorn orden ligger i medaljgrupp 2, medaljer för tjänster till staten. Så de ligger INTE i någon av de 3 ordensgrupperna.

Min vän höll helt med mig i att benämna dessa medaljer som en klass i ordnarna var helt fel. De borde enbart vara kopplade till respektive orden såsom medaljer. Precis som svärdsmedaljen, vasamedaljen och Nordstjärnemedaljen är kopplade till respektive orden utan att vara en klass av densamme. Man blev inte riddare av Svärdsorden bara för att man blev tilldelad Svärdsmedaljen.

Min vän sa att det skulle vara jätte svårt att få till en ändring av detta. Benämningen på medaljerna blev fastställd 1941. Men skam den som ger sig… Det borde vara tid att göra det nu….

Jag sticker ut huvudet och säger att:

Thailändska Rama orden har 4 klasser INTE 6.

Thailändska Vita elefant orden har 5 klasser + en specialklass INTE 7+1.

Thailändska kron orden har 5 klasser + en specialklass INTE 7+1.

Thailändska Direkgunabhorn orden har 5 klasser INTE 7.

12 Jun 2018

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken