Högtidsbal på fd I5

Lördagen den 21 september var det, traditionsenligt, högtidsbal på fd Fältjägarregementet I5. Det man firar är minnet av slaget vid Nowy Dwór den 20 september 1655. Detta segernamn delar man med Norrlands dragonregemente och senare Arméns jägarbataljon.

Det kom upp bilder från balen på Fältjägarbataljonens, 14.Hvbat, facebook grupp. Bilderna är faleristikt intressanta då de visa mängden av olika monteringar och mängden av varianter på hur man kan bära utmärkelser till uniform.  Dock på fel sätt.  

Som tidigare officer så slår det mig att det är märkligt att bärandet av utmärkelser inom Försvarsmakten inte är något man utbildar på. Dock så utbildar man på hur man klär på sig, bäddar sängen, städar, skjuter, går och står, men inte på hur man ska bära de utmärkelser man blir tilldelad. Är inte det märkligt!

Nedan är en kavalkad av hur det såg ut på balen med kommentarer under varje bild. En generell kommentar är att det bars ofta medaljer i original till mässdräkt. Det är väll i sig inte helt fel enligt Unibest. Det står att man får bära medaljer i original. . Dock så är praxis medaljer i miniatyr på mässdräkt om inte DD.MM är närvarande. Det kan även vara så att det är en tradition från regementet att bära medaljerna i original till just denna tillställning. pga att kungen är hertig av Jämtland eller något. Men det har jag ingen kunskap om. 

Jag säger inte detta för att vara elak mot någon. Så tar någon illa vid sig så är det inte illa menat från min sida. Utan jag försöker spotta på den här stenen, bära utmärkelser rätt stenen, för att visa vad som är fel. Nu visserligen visar jag bara det som är fel. Jag är medveten om detta. jag har tidigare skrivit om hur man skall bära sina utmärkelser HÄR

/1.jpg

Medaljerna på fler rader och i fel ordning. 

/2.jpg

Monteringen sitter på tok för lågt. Rätt ordning. 

/3.jpg

Fel ordning på medaljerna samt de sitter snett med hänsyn till fickan.

/4.jpg

Fel ordning samt placeringen under slaget är lite märklig. /5.jpg

Detta kan vara en äldre montering, då är den rätt. Dock är det en ny montering så ska man enbart bära den högsta valören av medalj från samma organisation. Då är detta fel. 

/6.jpg

För låg placering. sedan har jag inte koll på vad det är för storkorsband som denna person bär. Någon som vet?

/7.jpg

Lite för låg placering av monteringen. Rätt ordning på medaljern.

/8.jpg

FEL ordning. Svenska medaljer först! Närmast hjärtat.

/9.jpg

På tok för lågt placerad montering. Sedan är medlajerna i fel ordning. 

/10.jpg

Medaljer i flera rader är inte praxis i Sverige. Dock bra placering av översta raden.

/11.jpg

Fel ordning på medaljerna samt medaljer i flera rader är inte praxis i Sverige. Ser ut som personen bara har kastat på sig medaljerna. 

23 Sep 2019

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken