Hur står det till på hovet?

/untitled.png

Som ni vet så har ju Försvarsmakten och KMO i stort sätt samma bärandebestämmelser för ordnar och medaljer. Eftersom jag är en föredetta officer så kan jag lite mer om vad som gäller för bärande på militära uniformer och inte på vad som gäller för civila uniformer i detta fall hovuniform. Jag har i tidigare blogginlägg pratat om antalet rader med ordnar och medaljer. När jag gjorde det så kontaktade jag KMO för att få reda på vad som gäller.

Detta var KMOs svar på frågan angående antal rader.

"Utmärkelsetecken (riddartecken och medaljer) i original Högst fyra (4) bredvid varandra (varvid banden inte täcker varandra). Vill man bära (eller har) flera så monteras de tätare så att banden ligger över det närmast högre (från bäraren sett). Upp till åtta (8) kan utan större svårighet bäras. Det högsta och finaste kommer närmast bröstets mittpunkt. Max. längd för en ribba är dock högst 140-150 mm. I Sverige bär vi endast på en rad, inte två.

Bilderna föreställer hovfurir Jochen Fritz, som jag har haft nöje att träffat på vid ett antal gånger under min tid i Försvarmakten. Jag kan förstå att som hovfurir så är man med på alla tillställningar på slottet och även när kungaparet åker utomlands på t.ex statsbesök. Pågrund av detta är det förståligt att han har blivit tilldelad en och annan orden och medalj. Visst kan det vara svårt att inte bära alla sina utmärkelser som man blivit tilldelad men man kanske ska ”välja” lite.

/skarmavbild-2012-06-01-kl_-10_53_00.jpg

Det finns en typ av grundregel. Att man inte bära en lägre grad av en orden om man blivit tilldelad en högre grad. Jag vet att i vissa ordnar så finns det undantag. T.ex Finlands vita ros orden och Finlands lejons orden. Men har man så många utmärkelsetecken som hovfuriren har så kanske man ska tänka till lite. Min uppfattning är att bara för att man får göra det betyder det ju inte att man måste göra det när man har en högre grad på en orden, specielt när man har ett stort antal ordnar och medaljer. På bilden bär han 3 st utmärkelsetecken från Finalnds vita ros orden samt 2 st utmärkelsetecken för Tyska Förbundsrepublikens förtjänstorden. Sedan så borde kanske samma lands ordnar vara efter varandra. På bilden så är det inte riktigt så vad gäller Finalds vita ros orden.

Jag har även vid min tid på slottet, så som vaktchef och vakthavande major, sett vid ett flertal tillfällen personal från hovsaten som bär ordnar och medaljer på ett märkligt sätt. Det gäller allt från slottsvakter, hovfurir och högre. Man kan ju tycka att det borde väll inte vara så svårt att styra upp detta så det blir enligt bärandebestämmelserna.

Har det problem med detta så ställer jag jätte gärna upp och styr upp detta!

 

16 Mar 2016

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken