Medalj anarki

Vid röda korsets årsmöte i juni 1941 meddelar dess ordförande prins Carl att man ska instifta ett förtjänsttecken. Svenska Röda Korsets förtjänsttecken, SRKSFt. Läser man i böcker om denna medalj så står det att utmärkelsen instifftades 1944 vilket är fel. Läs mer om detta på medaljbloggens inlägg HÄR.

/dn-rk.jpgJag vet inte hur många av denna utmärkelse som har delats ut genom åren. Troligen tusentals.

Som man ser på bilden i artikeln från DN 6 juni 1941 så är åtsidan överst och frånsidan nederst. Just denna utmärkelse har det kommit att bli någon form av anarki med. Personer har vänt på medaljen och använt frånsidan som åtsida. Visst är det så att frånsidan kanske är vackrare än åtsidan, men uttdelaren har valt vilken som ska vara åtsida och frånsida.

/bakofram.jpg

När jag googlade runt lite för att hitta information om denna utmärkelse så kom jag över två andra varianter. Det är första gången jag sett dessa varianter av denna utmärkelse. Det finns ingen information om dessa någonstanns.

/guld-variant.jpg/rott-kors.jpg

Vänstra bilden är en guld variant med ett emaljerat kors och den högra bilden är i silver med ett emaljerat kors. Dessa två varianter verkar vara "hemma" gjorda varianter av förtjänsttecknet. Visserligen tycker jag att silvervarianten med emaljerat kors är mycket trevligare än originalet.

Men är det verkligen okej att ändra på en utmärkelse man blivit tilldelad? Jag anser att det aldrig är okej att ändra på en utmärkelse. Det vore att inte visa utdelare heder och respekt. Att byta ut ett band till ett nytt likadant band när det gamla är slitet är helt i sin ordning. Men att ändra på själva utmärkelsen eller att sätta dit ett helt annat band är enligt mig fel.

17 Feb 2020

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken