Montera medaljerna själv eller inte?

Jag har tittat runt lite på vad det kostar att montera sina medaljer. Kostnaden är beroende på vilken typ av montering du vill ha samt antalet medaljer du innehar. Alla företag gör inte alla typer av monteringar. Att montera sina medaljer själv tar lite tid men kostar inte så mycket. Det är egentligen inte jätte svårt. Har man inte sovit sig igenom syslöjden så klarar man själva sömnaden av monteringen. Givetvis beroende på vilken typ av montage man vill göra. Rak montage, swing mount, är lättare än hovmontage.... Det svåra är att få allt rakt och framförallt snyggt. 

Vanligaste monteringen är rak montering, swing mount. Då sitter medaljbandet sida vid sida eller är överlappande beroende på antalet medaljer.

/sida-vid-sida.jpg/omlott.jpg

Ryttarmontage, brittisk court mount, används, som namnet säger, av de beridna förbanden. Dock så är det upp till var och en att välja typ av montering man vill använda. Denna montering gör att medaljerna inte slits så mycket då själva medaljen sys fast på bandet bakom.  

/ryttarmontage1.jpg/ryttar2.jpg

Hovmontage var vanligare längre tillbaka men används inte ofta idag, tyvärr. Detta är en mycket vacker monteringstyp och har en tradition i Sverge som ryttarmontage inte har. Samma som ryttarmontget sliter inte denna typ av montage på själva medaljen, då den sitter fast i själva bandet.

/hovmontage.jpg

Priserna varierar en del från företag till företag. Jag har tittat på 3 olika företag.  

Rak montage av 3 medaljer

Företag 1: 570:-

Företag 2: 450:- Behövs bandet bytar ut tillkommer 20-30:-/band.

Företag 3: 350:-

Ryttarmontage av 3 medaljer

Företag 1: 690:-

Företag 2: Genomför inte denna typ av montering.

Företag 3: 450:-

Hovmontage av 3 medaljer

Företag 1: 690:-

Företag 2: Genomför inte denna typ av montering.

Företag 3: 800:-

Det finns en del beskrivningar på hur man själv kan monterar medaljer på internet. Den bästa beskrivningen jag har sett, och själv använt, är för ryttarmontage av miniatyrer. Den beskrivningen hittar ni HÄR. Det finns även en beskrivning för ryttarmontage av originalmedaljer omlott. Den beskrivningen har jag själv inte testat ännu. Blir mitt nästa projekt... Den hittar ni HÄR.

Svaret på frågan är egentligen en till fråga. Vill man lägga ut pengar eller egen tid? Jag vet mitt svar på den frågan men det är enbart du själv som vet ditt eget svar.

7 Nov 2019

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken