När var det egentligen?

Det har varit en "villd" diskussion på ett forum för medalj intresserade. HÄR. Inledningsvis var ämnet ett helt annat. Det var angående en bild på Thailändska kronoorden i 5:e klass, ThaiKrO5kl. Det intressanta med just detta exempel var att den var tilldelad en dansk författare Edvard Alexander Svedstrup 1864-1930. Dock så har jag inte lyckats få fram när han blev tilldelad denna orden. Svedstrup var i sydost asian mellan 1899-1900, kan ha varit då han blev tilldelad den. Men den vilda diskussionen började när "vi" blev oense om när ThaiKrO ändrades.

Jag hade alltid läst och hört att ThaiKrO och Thailändska vita elefant orden, ThaiVEO, ändrade utseende då de nya stadgarna för ordnarna infördes 1941. Det dök upp bilder i tråden som, enligt den som lade in dessa, var tagna före 1941 och visade bärare av dessa ordnar med den nyare versionen av ordenstecken. Som jag då ansåg var från 1941. Vissa bilder kunde jag förklara bort, men vissa kunde jag inte göra det med. till exempel bilden på denna man.

/general-charles-joseph-dupont-dod-1935-.jpg/3_jpg_f831bb541217319db3d7724a56204a24.jpg

General Charles Joseph Dupont. Tittar ni längst ned i raden med halskors så bär han ThaiKrO3kl i den "nya" versionen. Det är väll inget konstigt med det, tänkte jag. Bilden var givetvis efter 1941.... Men så var inte fallet.... För generalen avled 1935.

Nästa bild är på guvernören för Nederländska OstIndien mellan 1926-1930. Han blev tilldelad thailändska vita elefanorden av 3:e klass, ThaiVEO3kl, "nya" versionen 1929. Han Gick i pension 1930 och hade inga fler officiella framträdanden.

/mottog-orden-1929.jpg

Hur kunde det vara på detta viset? All dokumentation jag sett och de personer jag pratat med ansåg att enligt de nya stadgarna, utgivna 1941, så ändrades även utseendet på ordnensteckenen.

Detta krävde mer grävande... Dock så är tyvärr mina kunskaper i de thailändska språket minimal.... Så jag tog kontakt med min kamrat i Thailand, som är expert på thailändska utmärkelser, och frågade honom om han kunde hjälpa mig. Han blev inledningsvis lite bekymmrad. För enligt honom så ändrades ordnarna 1941. Men när jag visade honom bilderna och förklarade att dessa bilder var tagna före 1941 så sa han att han skulle kolla lite mer.

Efter ett tag så återkom min kamrat och sa att även han hade haft fel. Han hade hittat stadgarna som infördes precis innan kung Chulalongkorn avled. Dessa stadgar infördes 1909, ett år innan kungens död.

I stadgarnas 3:e paragraf står det, (citatet är översatt från thailändska till engelska och sist till svenska.)

Enligt hans, kungens, uppfattning bör orderutseendet redigeras för att bli mer magnifika och samla alla klasser i denna orden, inklusive de nya medaljerna [guld och silvermedalj] räknat som sju klasser......

1941 infördes de nuvarande stadgarna för dessa ordnar och med den infördes även en specialklass, Kommendör med stora korset specialklass. Så nu har båda ordnarna 8 klasser.

Om man tittar på de svenska ordnarna så ingår inte medaljerna som klasser av ordnarna. De är knutna till ordnarna men ligger i en egen medaljgrupp, grupp F ordensmedaljer. Så är det inte i Thailand... Där räknar man medaljerna som en klass i orden....fast inte... Det är, milt sagt, lite märkligt. För om man läser om de thailändska ordnarna så säger de att de thailändska ordnarna innehåller 36 klasser totalt. Men räknar man in Guld- och silvermedlajerna så blir det 44 klasser. De benämner dessa medaljer med en klass fast det inte egentligen är en klass i orden. Jag har tidigare tagit upp detta HÄR.

26 Nov 2018

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken