Reflektioner angående miniatyrmedaljer

Ett sista inlägg innan semester tar vid...

I den uppdatrerade Att bära ordnar och utmärkelsetecken (Ny utgåva 2019) från KMO står det att totallängden på miniatyrer skall vara 5 cm och att originalmedaljer ska vara 10 cm. Detta tycker jag är bra. Miniatyrmedaljer är just en miniatyr av originalet och bör proportionerligt vara liknande originalet.

På nyare monteringar så har banden på miniatyrer blivit, enl mig, för långa i förhållande till medaljen. Äldre monteringar hade oftast kortare band.

Nedan några exempel på nyare monteringar.

/sida20vid20sida20miniatyrer.jpg

/frasse20miniatyrer.jpg   /images94rcs3zb.jpg

Nedan några exempel på äldre monteringar.

/mini3.jpg

/mini4.jpg  /medium_item_156076_c897e502f7.jpg

En annan sak är hur många miniatyrer ska man montera sida vid sida innan man överlappar banden. Original medaljer börjas överlappas vid 5 medaljer. 

Miniatyrmedaljerna fästes på slaget på högtidsdräkten på en rad. Kan monteringen sticka ut över slaget eller ska man hålla sig inom slaget?  När överlappar man bandet? Jag har inge bra svar på dessa frågor.

Jag kan tycka att man kan montera upp till 6 miniatyrer innan man börjar överlappar banden. Att monteringen sticker ut utanför slaget  tycker jag är ok. Dock inte längre än till axelsömmen. Har man blivid tilldelad många utmärkelser så kanske man måste prioritera vilka man vill bära. Med prioritera menar jag att välja bort vissa utmärkelser. Det kan vara svårt att göra men ibland måste man nog tänka till lite på i vilka situationer kommer jag att bära mina miniatyrer. För militärer finns en till sak att tänka till på och det är Unibest. Vad får jag bära till uniform? Det kan kanske vara så att man måste ha två eller flera olika monteringar beroende på om man bär civil- eller militär högtidsdräkt.

17 Jul 2020

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken