Snart är det Nobelfest!

Klockan går som en fläckt, bara om några dagar är det tid för Nobelfesten i Stadshuset. Det är alltid lika intressant att se hur personer bär sina utmärkelser. Tyvärr så ser det allt för ofta illa ut. Har man inte hundra koll på hur man ska bära sina utmärkelser så är det bara att fråga. Här kommer några tips på hur man ska bära sina olika utmärkelser.

Edit: Eftersom kungen och drottningen är närvarande är det opassande att bära utmärkelser från icke erkända kungahus samt utmärkelser från oäkta och självutnämnda riddarordnar, som t.ex MOC och S:t LazO med flera.

1. Utmärkelser på bröstet.

Dessa ska vara monterade till en enhet. Bandets övre kant och utmärkelsens undre kant skall vara jämna. Eftersom konungen och drottningen är närvarade så är det original utmärkelser som gäller. 4st utmärkelser monteras med banden bredvid varandra. Har man fler än 4st utmärkelser så monteras dessa omlott med de finaste utmärkelsen överst och till höger. Utmärkelserna fästes så att själva medaljen ligger på den tänkta ficklocket. Härvidlag så bärs ej näsduk i bröstfickan. Damer bär på motsvarande sätt. Har damer monterat sina medaljer i dammontage är detta att föredra till klänning. Se bilder nedan.

/riddartecken.jpg/riddartecken-klanning.jpg

Den högra bilden på klänningen bär dammontage  

2. Kommendörstecken.

Max tre halskors. Det förnämsta halskorsbandet skall vara överst samt täcka bandet till flugan. Själva utmärkelsen skall sitta direkt under flugan. Så här måste man, oftast, korta av bandet i nacken. Ta hjälp av säkerhetsnålar. Har man två halskors så ska de sitta bredvid varandra, med de förnämsta till vänster. Har man tre halskors så sitter det förnämsta i mitten, de näst förnämsta till höger och det tredje till vänster.  Vad gäller damers bärande av kommendörsvärdigheter gäller följande. Damers Kommendörskors bärs i en större bandrosett på vänstra axeln. Högst två rekommenderas bäras samtidigt, varvid de är placerade bredvid varandra, den ena något högre (beroende på klänningens skärning).

/kommendorskors2.jpg/kommendorskors-klanning.jpg/kommendor-och-riddartecken.jpg

Understa bilden visar hur damer bär kommendörstecken samtidigt som man bär andra utmärkelser på bröstet.

3. Storkors och kraschan.

Man bär endast ett storkors. storkorset bärs över höger axel under frackrocken men över västen. Det finns ordnar där storkorset bärs från vänster axel till höger höft. Bandets längd anpassas så att knuten/rosetten kommer strax under kanten på framstycket. Damer bär på motsvarande sätt. Bandets längd anpassas så att knuten/rosetten kommer ovanför höften. Man kan bära upp till 4st kraschaner. Krascher bärs normalt på vänster sida. Dock så finns det ordnar där kraschanen bärs på höger sida. Bär man endast en kraschan placeras denna 3-5 cm under bröstfickan öppning om man inte bär andra bröstutmärkelser, annars strax under dessa. Damer bär kraschanen på bröstet om inga andra bröstutmärkelser bärs, annars strax under dessa.

Bär man två kraschaner placeras dessa lodrätt under varandra, med de förnämsta överst. Vid tre kraschaner bärs dessa i en triangel med det förnämsta högst upp sedan den näst förnämsta ned till höger och det tredje till vänster om det näst förnämsta. Vid 4 kraschaner se bild nedan.

/storkors.jpg/storkors-klanning.jpg

/alla.jpg

3 Dec 2018

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken