Thailands Kungliga Regalier

De kungliga regalierna i Thailand

Eftersom de gamla regalierna i Ayuthaya hade försvunnit under förstörelse av staden, var Rama I skyldig att beställa nya inför sin kröning.

Sammanfattningsvis består regalierna av 28 stycken, varav fem anses vara de viktigaste för en traditionell kröningsceremoni. Inofficiellt kallas de Fem kungliga insignierna, som symboliserar och legitimerar inte bara hans regerande utan också kungens ansvar för sitt land och folket.

De fem regalierna består av:

  • Phra Maha Phichai Mongkut (Den kungliga kronan, den stora kronan av seger)
  • Tharn Phra Gorn Chaipruek (Den kungliga staven)
  • Phra Saeng Khan Chai Sri (Det kungliga svärdet, seger svärdet)
  • Wan wit chani (den kungliga fläkten och flugviftaren)
  • Cha Long Phra Baat Chern Ngorn (De kungliga tofflorna)

 

Den kungliga kronan, den stora kronan av seger

/great-crown-of-victory.jpg

Den stora kronan av seger är utsökt gjord av guld och är emaljerad i rött och grönt och satt med diamanter. Den har en höjd av 66 centimeter och väger 7.300 gram. Kung Rama IV lade till en stor briljantslipad diamant vid toppen. Den stora kronan av segern har en distinkt thailändsk design, som är ett flerskiktad koniskt diadem som slutar i en avsmalnande spiral, med stora diamanter och guld samt ornament som dinglar vid den minsta rörelsen. Det anses vara chef för suveränitetens insignier.

Det kungliga svärdet, seger svärdet

/sword-of-victory.gif

Seger svärdet har ett gammalt dubbelkantat blad. Kungen gjorde ett fäste och en balja som gjordes i guld och emalj och bestrött med juveler. Bladet nära fästet på båda sidor graverad med guldinlägg för att visa en mängd olika figurer. Fästet har en längd av 25,4 centimeter och med bladet mäter svärdet 64,5 centimeter. När det ligger i baljan har svärdet en total längd på 101 centimeter och väger 1.900 gram. Seger svärdet anses vara det främsta suveränitetsemblemet som symboliserar kungen som en krigare som har plikten att skydda alla människor i hans rike. Det påminner om de dagar då han inte bara var titulär kung utan den verkliga krigarchefen för sitt folk.

Den kungliga staven

/image041.jpg

Den Kungliga staven är gjord av kassia trä och är omsluten i båda ändarna i guld. Den ena änden har knopp och det finns tre taggar vid foten. Den har en längd av 118 centimeter. Den kungliga staven används som en symbol för kungligheter av många kulturer över hela världen och är associerad i Thailand med styrningen av kungens fotspår nerför rättvisans och empatiers stig.

Den kungliga fläkten och flugviftaren

/image045.jpg/fan_pic.gif

Den kungliga fläkten är tillverkade från talipot palmen och är helt förgylld. Skaftet och fläktfästet är också förgyllda och emaljerade i rött och grönt. Fläkten mäter 32,5 centimeter i höjd med talipot palmens blad som mäter 19x17 centimeter.

King Rama IV lade till en flugviftare som är gjord av en jaksvans. Men den har skadats mycket. Därför är den nuvarande flugviftaren, som en del av de kungliga regalierna. Den är gjord av svansen från en albinoelefant med ett förgyllt och emaljerat handtag.

De kungliga tofflorna

/image047.jpg/slipper_pic.gif

De Kungliga Tofflorna med böjda tår gjordes helt i guld. De mäter ungefär 29 centimeter i längd och 12 centimeter i bredd. Tofflorna är fodrade med röd sammet medan sulorna är i rent guld.

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken