Utmärkelser i hemvärnet

Det finns rätt många utmärkelser i Hemvärnet. Från kungliga guld medaljer till plaketter. Men det finns en lite konstig sak vad gäller två medaljer som jag inte har fått någon riktig klarhet i. det är Rikshemvärnschefens silver- och bronsmedalj.

Läser man HvH18, Handbok hemvärn 2018, så, tolkar i allafall jag, att det finns en medalj som heter hemvärnschefens silvermedalj och en medalj som heter Rikshemvärnschefens bronsmedalj. För tittar man på kriterierna för tilldelning så skiljer dessa två medaljer sig ifrån de "vanliga" silver- och bronsmedaljerna. Utseendet på dessa medaljer är lika på åtsidan men olika på frånsidan.

Den "vanliga" silvermedaljen tilldelas den som genom betydelsefull tjänstgöring bidragit till att utveckla Hemvärnet, utöver vad tjänsten kräver.

Rikshemvärnschefens silvermedalj utdelas av rikshemvärnschefen som tack för utförda betydelsefulla insatser avseende Hemvärnets utveckling.

Den "vanliga" bronsmedaljen tilldelas den som genom värdefull tjänstgöring bidragit till att utveckla Hemvärnet, utöver vad tjänsten kräver.

Rikshemvärnschefens bronsmedalj utdelas av rikshemvärnschefen och tilldelas den som genom värdefull tjänstgöring bidragit till att utveckla Hemvärnet utöver vad tjänsten kräver.

Så vad betyder detta? Är det olika/enskilda medaljer? Är det samma medalj?

Jag kontaktade HKV PROD för att få en förklaring till rikshemvärnschefens medaljer. Svaret jag fick var att de känner inte till några sådanna medaljer. Efter kontroll i Unibest 2015 ä2 så står följande medaljer med bärandetillstånd från hemvärnet.

  1. Hemvärnets medalj, 1951/2006.

a, HvSMmkrans (1951)

b, HvSM (1951)

c, HvBMmkrans (2006)

d, HvBMm3stjärn (2006)

e, HvBMm2stjärn (2006)

f, HvBM (2006)

Alltså inga av rikshemvärnschefens medaljer finns med. Jag försöker kontakta rikshemvärnsstaben för att få en förklaring på hur ser de på dessa medljer. Är det samma eller olika/enskilda medaljer. Dock har inget svar kommit.

Det vore konstigt om det är samma medalj men med olika tilldelningskriterier. Det vore också konstigt om det är olika medaljer, för då har Rikshemvärnschefens medaljer inte bärandetillstånd till svenskuniform enligt HKV.

7 Dec 2018

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken