Vad borde man göra?

Var på en lite tillställning för inte så länge sedan. Där högtidsdräkt var anbefallt. 

På tillställningen så såg jag en inbjuden gäst bärandes på uniform. Trevligt tänkte jag först. Såg på gradbeteckningen att han var från samma truppslag som jag. Sedan började jag granska uniformen som personen bar. Något stämmde inte in. Eftersom det var högtidsdräkt anbefallt så bar jag mässdräkt. Det personen bar var inte en mässdräkt utan någon form av uniform m/ä. 

Men grejen är den att den typen av uniform personen bar har aldrig varit buren i det truppslaget. Jag pratar om Kustartilleriet, nuvarande Amfibie. 

Innan KA blev ett eget truppslag, 1902, så bar de uniform från artillerikåren, fästningsartilleriet, dvs Attila. Det personen bar var mer likt flottans uniform m/1878. Det var flottans revärer på byxorna och han bar även flottans epåletter men KA gradbeteckningar. 

Kustartilleriets egna första uniform var uniform m/02. Det var mycket lik kolletten i armén. Den hade andra revärer än vad flottan hade samt epåletternas emblem var annorlunda.

Vad ska man göra i en sådan situation? Ska man gå fram på festen och påpeka felen? Det kan vara otroligt kännsligt. Eller ska man bara låta det vara? 

Jag lät det vara, men det har grott i mitt huvud efteråt. Jag vill inte hänga ut personen, det finns ingen anledning. Men jag har sett bilder på honom i andra sammanhang där personen bär uniformen och även bär utmärkelser som han Omöjligen kan ha blivit tilldelad. detta väcker andra frågor.. T.ex Är personen officer? 

5 Jun 2019

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken