Veterandagen 2018

I går var det veterandagen och första gången veterandagen var en allmän flaggdag. Det var som vanligt mycket folk vid sjöhistoriska museet och veteranmonumentet, Restare. För den faleristikt intresserade var det även en möjlighet att se en hel del olika utmärkelser. Vad gäller  bärandet av dessa utmärkelser kan man ju diskutera en hel del. Men överlag såg det rätt bra ut. Men de vanligaste felen man kunde se var att man bar släpspännen och orginalmedaljer samtidigt. Man har inte monterat sina medaljer så de sitter lite hipp som happ. En del har ju fått en stor mängd utmärkelser och bär de i fler än en rad. Ett delikat problem kanske.... Vissa bar miniatyr- istället för originalmedaljer som var tillsagat att man skulle bära. Men som sagts så såg det rätt bra ut.

En intressant sak som jag såg var att det bars kommendörstecken med kraschan till uniformen, C1. Se bild nedan. Ser man på vad kungen bär så har han både utelämnat kommendörstecken och kraschaner. Så som kungen bär sina utmärkelser är alltid rätt, oberoende på hur han bär de.

I Unibest 2015 kap 9.1.8 Utmärkelsetecken till olika uniformsdräkter står det till C1:

a. Utmärkelsetecken i original bärs undantagsvis och endast på order i samband med nationella högtider, exempelvis vid mottagningar på nationaldagen och i anslutning till medaljering

b. Kraschan bärs då daglig dräkt nyttjas vid representation (C 1 buren som sällskapsdräkt (B 2) i ställetför liten mässdräkt)

Jag tror inte officeren bär C1 som B2 i detta fallet. Men det ser bra ut tycker jag.

En annan sak är om man tittat på Prins Carl Philip och hur han bär sina utmärkelser. De försvinner under kavajslaget på uniformen. Problemet med uniform M/48 är att den saknar, oftast, ficka och det är då lite svårt att hitta en bra placering av utmärkelserna. I Unibest står det att, " På innerkavaj m/48 fäst utmärkelsetecknet med bandets övre raka del 6-8 cm rakt nedanför spetsen på vänstra kavajslaget och intill detsamma." Gör man som det står där så hamnar utmärkelserna nästan på magen och det ser konstigt ut. Så jag förstår att Prinser har flyttat upp utmärkelserna lite. Men med följd att de försvinner under kavajslaget, vilket är fel enligt Unibest 2015. Här bör det tillkomma en ändring på hur man placerar utmärkelsetecken på innekavaj M/48. Tror man måste göra lite hederligt prov och försök för att hitta en bra lösning.

/img_5155.jpg

30 May 2018

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken