Veterandagen 2019

Det var flera tusen personer som slöt upp för att fira våra veteranerna vid sjöhistoriska museet. Det var en solig men blåsig dag. Inför veterandagen så hade Försvarsmakten givet ut direktiv om vad som gäller för bärande av klädsel och utmärkelser.

De skrev "Klädsel: Kavaj. För uniformerad personal gäller daglig dräkt (vapenrock, skärmmössa, svarta handskar). Utmärkelser bärs i form av medaljer."

För uniformerad personal borde det inte ha varit så svårt att följa dessa ingångsvärden kan man tycka.... Jag kan ärligt säga att jag följde inte dessa direktiv... Jag bar inte svarta handskar! Så jag får straffa mig själv :) Men det var en hel del skiftande utformning på de uniformer som bars. Jag vet att vissa inte har daglig dräkt och istället bar uniform M/90. Det tycker jag är helt okej. Men det var en stor del som bar basker istället för skärmmössa till daglig dräkt samt det var huvuddelen, som jag själv, som inte bar svarta handksar. Men till mitt försvar kan jag säga att jag följe ÖB vad gäller svarta handska.

/20190529_bezmah01_veterandagen_0419.jpg

Vad gäller bärandet av utmärkelser så var det ännu större variation än på uniforms bärande. På uniformerad personal var det en del som bar släpspännen istället för medaljer. Detta beror nog på att de inte har monterat sina medaljer. Några personer hade försökt att sätt på sig sina omonterade medaljer. Oftast ser det illa ut. Visst är det så att det är en rellativt hög kostnad att montera sina medlajer, framför allt när man har blivit tilldelad några stycken. Men jag anser det vara värt det för att få det att se bra ut samt att följa Unibest.

Vad gäller de som inte bar uniform utan var civila. Så vet jag inte vart jag ska börja. Klädsle: kavaj! För mig betyder klädkoden kavaj att man ska bära kostym med slipps eller fluga. Veteraner from FN missioner brukar bära blå basker och blå kravatt. Se bild nedan. Jag har lite svårt för de personer som bär en kombination av civila och militära persedlar. Basker anser jag vara okej, dock att bära en militär skjorta, och ibland även en hel uniform, från en tidigare mission anser jag vara fel.

/vxwiy1eodicwnljhxx91jogr75s.jpg

Vad gäller utmärkelser bärande så var det en otroligt stor variation. Från helt korekt till helt okorekt.... Det bars släpspännen och medaljer samtidigt. Det bars miniatyrmedaljer. Det bars medaljer i flera rader. Minityrmedaljer och släspännen. Listan kan bli oändlig på de varianter på bärande man såg. Vad gäller "civila" veteraner så borde detta styras upp mer. KMO har givit ut ett direktiv hur utmärkelser ska bära civilt. Finns att läsa HÄR. Men jag anser att till exempel veteranförbundet borde ge ut direktiv om vad som gäller för veteraner. Jag har varit i kontakt med de och jag kommer skriva ett sådant direktiv. Sedan får vi se vart detta bär...

För till synes om sist så är det att hedra oss veteraner och de som gett allt samt att hedra den som delat ut medaljen till er. För det är inte så att man gör som man vill med sina tilldelade utmärkelser. Fast jag vet att många anser det vara så.

31 May 2019

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken