Veteraners bärande av utmärkelser

Jag är själv utlandsveteran och tidigare anställd inom Försvarsmakten. När jag bar uniform så var det enkelt att bära mina utmärkelser, för det finns ett reglemente som styr upp hur jag ska bära dessa. Reglementet styr även upp vilka utmärkelser jag får och inte får bära. 

Nu när jag är civil så gäller inte det militära reglementet utan då måste jag vända mig till KMO, Kungl. Maj:ts Orden, för att få riktlinjer om hur jag ska bära mina utmärkelser. Som tur är så är det inte någon stor skillnad i hur man bär utmärkelser till uniform eller civilt. En skillnad är att till uniform måste utmärkelsen ha ett bärandetillstånd, detta gäller inte civilt. Men det betyder inte att man kan göra som man vill bara för att man är civil.  

Efter att ha närvarat på några veterandags ceremonier i Stockholm så har jag funderat på att borde man inte styra upp hur veteraner ska bära sina utmärkelser. Det är inte allt för sällan man ser personer med hela eller delar av sin gammla missions uniform påtagen med både miniatyrer, släpspännen och originalmedlajerna. Det blir dock lite mer komplicerat då det inte enbart är Försvarsmaktens veteraner som deltar utan även andra veteraner t.ex. Kriminalvårdens utlandsveteraner. Dock så anser jag att man skulle kunna ge ut gemensamma direktiv till alla veteraner.

Tittar man på hur veteraner utomlands bär sina utmärkelser så är det en rätt stor variation på hur länderna gör. Jag har fastnat på det sättet man gör i Storbritannien och inom samväldet. Dock är jag kluven till att bära andra personers, anhörigas, utmärkelser på högra bröstet. Visst vore det att ära en avliden anhörig genom att bära dennes utmärkelser. Men då på höger bröst för att visa att det inte är sina egna utmärkelser. Jag behöver tänka lite mer på detta. Tittar man generellt så är det egentligen ingen skillnad på det civila sättet vi bär utmärkelser i Sverige. Försvarsmakten gick ut med direktiv till veterandagen 2019 om klädkod och bärande av utmärkelser.

”Klädsel: Kavaj. För uniformerad personal gäller daglig dräkt (vapenrock, skärmmössa, svarta handskar). Utmärkelser bärs i form av medaljer.”

Direktiven till uniformerad personal är enkla att följa. Borde inte vara några frågor på detta. Med medaljer här menas original medaljer det vill säga den stora medaljen. Det som behöver förtydligas är direktiven för de veteraner som är civila.  Det är här jag hade en fundering att Svenska veteranförbundet kunde hjälpa till.

inför veterandagen 2019 tog jag kontakt med Sveriges Veteranförbunds medlemstidning Fredsbaskern. Efter nummer 2/ 2019 byttes namnet till Svensk Veteran. Jag föreslog att de skulle ge ut en artikel om hur veteraner skulle bära sina utmärkelser samt vad klädkoden betyder. Redaktören tyckte det var ett intressant förslag och sa att jag skulle skriva ihop något om detta, vilket jag gjorde och sände det till tidningen. Dock så har ingenting hänt.

Idén var att detta direktiv, eller vad man nu ska kalla det, inte enbart skulle gälla på veterandagen utan det skulle vara ett direktiv som alltid gällde för veteraner. Så direktivet, vad gäller bärande av själva utmärkelserna, bygger på de direktivet KMO har get ut för civilt bärande. Det som blir lite speciellt för veteraner är när det kommer till klädkoden. Enkelt förklarat så är klädkoden kavaj traditionellt sett mörk kostym. Dock genom åren så har klädkoden mörk kostym nästan blivit en egen klädkod som är snäppet mer formell än kavaj. Klädkoden kavaj ska tolkas som kostym, två- eller tredelad, och gärna mörk kostym. Slipps eller fluga är obligatoriskt.

Min idé är att följande ”klädkod” ska gälla för veteraner.

Har man genomfört FN mission så bär man till kavaj blå basker samt blå kravatt, halsduken, i stället för slipps eller fluga.   

Har man genomfört NATO/EU missioner bär man till kavaj basker, beroende på när man genomförde missionen så är det olika färger på baskern, samt slips eller fluga. Har man genomfört mission i FN, NATO och EU så får man välja. Eller så bär man enbart klädkoden kavaj, enligt ovan.

Det finns säkert flera varianter man kan titta på. Har sett i andra länder att man bär grå byxor en blazer med blazermärke, slipps, FN kravatt eller fluga, samt basker och utmärkelser. Detta är även det en variant.

När det sedan kommer till bärandet av själva utmärkelserna så skiljer de sig inte från KMOs direktiv. Det innebär att man bär original utmärkelserna, företrädesvis monterade ihop, ca 2 cm över fickan på kavajen, eller fickans tänkta plats om man inte har ficka. Detta innebär att man inte kan bära näsduk i bröstfickan samtidigt. Bilden nedan har jag lånat från KMOs direktiv ”Att bära ordnar och utmärkelsetecken 2a reviderade upplagan 2019”.

/kavaj.jpg

Jag vet att många inte kommer hålla med mig i detta. Jag har hör kommentarer som:

– Det är mina medaljer och jag bär dom som jag vill.

– Det är inte olagligt att bära släpspännen och medaljer samtidigt.

– Jag har på mig vilka kläder jag vill.

Etc etc etc

Hur ni än ser på det så tycker jag att man ska bära sina utmärkelser och vara stolt över dem. Oberoende om man bär uniform eller kavaj. Slutligen tycker jag att bär man utmärkelser så ska man bära de på det sätt som direktiven säger.

11 Feb 2021

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken