Antal rader av medaljer

Har sett vid ett antal gånger personer som har börjat använda sig av mer än en rad av medaljer. Detta är inte enligt svensk praxis att bära fler än en rad. Det är mer vanligt att ha fler än en rad i vissa sydeuropeiska länder (ex. Frankrike). Är det så att man har blivit tilldelad så många medaljer att det börjar bli trångt så att man inte får plats på en rad så får man börja prioritera vilka medaljer man ska bära.

När jag frågade KMO (Kungliga Majestäts Orden) om antalet medaljer och rader man ska bära så fick jag detta till svar.

"Utmärkelsetecken (riddartecken och medaljer) i original
Högst fyra (4) bredvid varandra (varvid banden inte täcker varandra). Vill man bära (eller har) flera så monteras de tätare så att banden ligger över det närmast högre (från bäraren sett). Upp till åtta (8) kan utan större svårighet bäras. Det högsta och finaste kommer närmast bröstets mittpunkt. Max. längd för en ribba är dock högst 140-150 mm. I Sverige bär vi endast på en rad, inte två.

Utmärkelsetecken i miniatyr:
Till frack, smoking eller mässdräkt, endast. Placeras på slaget. Beroende på slagets bredd är det 4-5 miniatyrtecken, vilka ryms. Om ribban inte är bredare än slaget bärs vit näsduk, blir den längre (går över och ut över slaget) bärs inte näsduk. Miniatyrer bärs även endast på en rad."

Det svåra i detta verkar vara att få ut detta till allmänheten.

Vist kan det kanske vara svårt att inte bära alla sina medaljer man har blivit tilldelad men bör inte "bryta" mot bärandebestämmelserna.

Personen på bilden är bara ett exempel.

bm-johanniterorden4-140637d.jpg

15 Jan 2013

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken