Försäljnings start av HVtjgSM/GM/GMmemalj

ÄNTLIGEN.

Det har varit en lång väntan på att försäljningen av Hemvärnets tjänstgöringsmedalj, HVtjgSM/GM/GMmemalj, skulle börja. Men nu ska det ske.

Försäljningen är främst för de som slutat i Hemvärnet men har rätt att bära medaljen. Alla som är med i hemvärnet och har rätt att bli tilldelad medaljen kommer bli tilldelad den av respektive förband och behöver inte köpa medaljen. Det som kommer behöva köpas av de nu tjänstgörande i Hemvärnet är miniatyrmedaljen.

Bild från Medaljmäster

Först när jag såg medaljen så tyckte jag den ser liten ut. Jämför man med bandet så ser den smalare ut än vad en medlaj i 8:e storleken brukar se ut. Så jag var tvungen att läsa i beslutet för medaljen, där står följande.

§2 Utformning

Medaljen utförs av i tre valörer: silver (försilvrad bronslegering), guld (förgylld bronslegering) och guld med emalj (förgylld bronslegering med skölden emaljerad i blått och med rött i den kungliga kronan). Utmärkelsen utförs i 8:e storleken (33 mm hög). Åtsidan visar en öppen lagerkrans kring Hemvärnets heraldiska vapen. Frånsidan är slät (graveras).

Så medlajen är i 8:e storleken mätt på höjden eftersom det är en oval medalj så ser den mindre ut, smalare. Tittar man på miniatyren så är fästanordningen för bandet fäst på baksidan av medaljen. Lite ovanligt kan jag tycka.

En sak för framtida inlägg: Hur mäter man en medaljs storlek?

27 May 2020

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken