KMO´s Att bära ordnar och utmärkelser 2010

/bild1.jpg

Som kvällslektyr läste jag ”Att bära ordnar och utmärkelser 2010” från KMO. Spontant så känns det som det är fler än en som har skrivit den. Det står lite märkliga saker i den. Inga jätte grejer givetvis. Men som ordningsmänniska så känns det lite fel.

Detta kanske inte är så fel men det känns konstigt. När man pratar om Kommendörskors så står det att man kan bära max tre halskors. So far so good. Men i anmärkningen så sägs det att det högsta ska ”företrädesvis” vara i mitten. Undrar vad KMO menar med ”företrädesvis”? I min lilla värld så skall den finaste sitta i mitten.

Sedan så pratar KMO enbart om längden på bandet till minnestecken, riddartecken eller medalj i original. Samma ”problem” som jag nämnt tidigare angående försvarsmakten. KMO säger på ett ställe att bandet skall vara högst 45 mm. Läser man om bärande på svart kostym säger man att bandet ska vara högst 45 mm (med krona) och 55 mm (utan). Gäller detta enbart till svart kostym? Troligen inte. Men jag anser att man borde prata om totallängden på hela utmärkelsen. I finländska ordenskansliets ordenshandbok står det

”Den totala längde av ett ordenstecken med band i originalstorlek bör vara cirka 10 cm. Motsvarande längd för ett miniatyrtecken är cirka 5 cm.”

Detta tycker jag låter som ett mycket bra förslag på lösning.

Sedan så skall utmärkelsen sättas ca 20 mm ovanför bröstfickans öppning till frack och svart kostym, men till uniform gäller 30 mm ovanför bröstfickans övre kant. I Unibest 2015 står följande:

"På vapenrock bärs medaljer med bandets övre raka del över vänstra bröstfickan, med bandets högra del i linje med ficklockets högra kant, så att medaljens tecken hänger mitt på ficklocket.”

Det kan ju vara så att 30 mm ovanför bröstfickan övre kant är samma som att medaljens tecken hänger mitt på ficklocket. Om nu bandet är i rätt längd…..

En annan liten sak jag inte tänkt på tidigare var att läser man om bärande på svart kostym så får, Enl KMO, den första dekorationen placeras på slaget om man bär fler an fyra utmärkelser. Men till uniform säger man att utmärkelser ska sitta intill vänstra slaget. Vilket motsäger det som Försvarsmakten säger, Se ovan.

Så det kanske är läge för en uppdatering av denna publikation…. Jag har redan börjat :)

/kmo.jpg

11 Sep 2018

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken