Kungen har alltid rätt

Jag har tidigare pratat om vart man fäster sina monterade medaljer på marinens uniform m/48. Läser man i R UNIBEST 2015ä3 så står det.

På innerkavaj m/48 fäst utmärkelsetecknet med bandets övre raka del 6-8 cm rakt nedanför spetsen på vänstra kavajslaget och intill detsamma.

Jag har alltid tyckt att fäster man monteringen på detta viset så kommer medaljerna att hamna på magen. Under en diskussion under Faleristiska Föreningens träff på Livrustkammaren så kom det upp att Kungen inte gör som det står i reglementet. Jag fick en bild tillskickad till mig. det var ett porträtt av kungen bärande m/48. Kungen bär på bilden inte enbart medaljena på fel ställe utan han har även en näsduk i fickan.... Det ska man inte ha om man bär originalmedaljer. Kunga har fäst sina medaljer i höjd med spetsen på vänstra kavajslaget och, ibland, under detsamma.

/img_1277.jpg

När jag fick se denna bild blev jag nyfiken på om kungen har haft medaljerna så på fler bilder. Och.. ja det har han.

/1980_cxvic_claes_lewenhaupt.jpg/1996_carl_xvi_gustaf_hans_gedda.jpg

/king_carl_xvi_gustaf.jpg/img_1278.jpg

Detta har tydligen spridit sig inom kunga familjen.

/prince-carl-philip-435-2.jpg/carl-philip.jpg

Men som alla regler finns det undantag.

/1973_cxvig_lennart_nilsson.jpg

Denna bild är tagen 1973.

Så frågan är... Ska man följa kungen eller reglemetet? Vad gäller hur man ska bära sina utmärkelser i Sverige så har kungen aldrig fel. Jag anser att på det sättet kungen bär sina utmärkelser ser mycket bättre ut. Något för FM att tänka till på...

30 Nov 2019

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken