När monterar man omlott

Jag fick ett mail av en läsare, Pär M. RO/Övlt, KGeÖTO mm, om att han hade frågat KMO när man ska börja montera medaljer omlott, speciellt vad gäller miniatyrmonteringar.

Problemet som finns idag är att de olika ordensateljéerna gör lite som de vill och tycker i denna fråga. Vissa börjar montera omlott vid 4 originalmedaljer när bestämmelserna säger att detta ska ske vid 5:e medaljen. Jag hoppas att ordensateljéerna rätttar upp sig och följer de direktiv som finns. Sedan är det givetvis så att det kommer finnas undantag, t.ex väldigt smalbröstade personer.

Men när monterar man miniatyrer omlott? Varken KMO eller FM har några direktiv angående detta. I mailväxlingen så kom man fram till att det kan vara bra vid 6 miniatyrer. Vilket jag kan hålla med om.

I konversationen uttrycktes också en sak som jag aldrig tidigare hört talas om. Det var att när man bär en miniatyrmontering och den går över slaget på fracken motsv. så sade KMO, Tom Bergroth ordensintendent, att man inte ska bära näsduk. Enligt honom så var detta en hävdvunnen- och oskriven regel.

När jag hörde mig för med några andra faleristiskt intresserade så hade en något svagt minne av att han hört något liknande tidigare. En hade aldrig hört talas om denna hävdvunna- och oskrivna regel.

En snabb googling visar att HM Konungen,

/image.jpg

HKH prins Bertil, Prins av Sverige, Hertig av Halland

/p-bertil.jpg

kung Willem-Alexander av Nederländerna,

/kung-willem-alexander.jpg/kung-willem-alexander-2.jpg

prins Philip hertig av Edinburgh,

/prins-philip.jpg

prins Charles, prins av Wales,

/prins-charles.jpg/prins-charles-2.jpg

alla bär näsduk till frack och smoking trots att miniatyrerna går över slaget. Så jag vet inte om man verkligen kan kalla detta en hävdvunnen- och oskriven regel. 

 

EDIT!

Jag blev påmind av att jag redan 2013 hade fått svar från KMO ang att näsduk inte bärs när miniatyr monteringen går över slaget.

Minnet är bra men tydligen lite kort ibland.

Dock så kvarstår det att denna regel är inte känd och bör i så fall införas i handledningen från KMO.

 

 

28 Aug 2020

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken