Ny minnesmedalj?

Snart är det födelsedag i kungafamiljen. Konungen fyller 70 år. Undrar om det blir en minnesmedalj denna gång?

När kungen fyllde 60 år 2006 så gick jag av som vaktchef på Stockholmsslott. Den gången blev det ingen minnesmedalj, dock så fick jag manschettknappar av kungen personligen.

/manschettknapp.jpg

Det gick ett ryckte om att ingen konung har varit i vaktchefslokalen sedan Gustav III´s statskupp 1772. Då han frågade vaktbefälet, "Vill ni följa mig som edra förfäder följde Gustav Vasa och Gustav Adolf, så vill jag våga liv och blod för er och fäderneslandets räddning". Efter en stunds tystnad sa någon med hög röst "Vi vågar liv och blod till Ers Majestäts tjänst!", och efter detta ett enhälligt JA! från de övriga. Rådet som sammanträdde på slottet arresterades, och de förnämsta riksdagsmännen sattes under bevakning. Sedan red kungen ut i staden och stadsborna som förstått vad som hänt hälsade honom med jubel. Han hade bundit en vit bindel kring sin vänstra arm, och dem som efter detta hade en bindel runt armen symboliserade kungens vän.

Vi funderade på om vi skulle bära vit armbindel när kungen kom, mest på skoj, för att visa vårt stöd till kungen. Men vi vågade inte genomföra detta.

 

Här har Phaleristica skirvit ett blogginlägg om kungliga minnestecken, gamla som nya. (Bra inlägg som vanligt)

https://phaleristica.wordpress.com/2016/03/21/kungliga-minnestecken-gamla-och-nya/

 

21 Mar 2016

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken