Uppdatering av Unibest 2015

Nu har äntligen R Unibest 2015 ä3 kommit. Så fort jag hittade den på FM hemsida skrollade jag till kapitel 9.... Men förvånande nog så handlade kapitel 9 om specialuniformer och inte om utmärkelser som det gjort i alla fall de senaste 10 åren. Nu har utmärkelser hamnat i kapitel 12.

Man har lyckats få ned antalet sidor från 502 till 402 sidor. Det tycker jag är bra.

Det verkar vara lite svårt för personalen i armén att veta hur graderna ser ut i amfibekåren. laughing

/presentation1.jpg

Tryckfelsnisse som varit i farten. Något att ta med sig till nästa uppdatering.

En annan sak som jag trodde skulle dyka upp i ä3 var utbildningstecknet för amfibiesoldat i metal. Men jag hittar det enbart i tyg.

Det nya gradsystemet i FM är lite intresant. Där officersaspirant är en egen grad med enbart en krona som gradbeteckning. Specialistofficerarna kan nu även bli översergeant. Meniga kan nu bli vicekorperal vilket de inte kunnde tidigare. Man har även infört furir och överfurir för gruppchefer dock så har man tagit bort graden sergeant för gruppchefer. Man har även ändrat gradbeteckningara för specialist officerarna. Där Sergeant är en pixstjärna, Översergeant två och fanjunkare är tre pixstjärnor. Förvaltare en pixstjärna med krona över och Regementsförvaltare har två pixstjärnaor och en krona.

Vad gäller kapitel 12 Utmärkelser så har det inte ändrat specielt mycket. Jag trodde i min enfald att man skulle ändra placeringen för medaljer till uniform m/48 men det har inte hänt.

Man pratar fortfarande enbart om bandets längd och inte hela utmärkelsens längd. Samt det finns fortfarande ingen styrning om hur bred en montering ska vara.  Visserligen är bredden egentligen inget problem. Då det är beroende på hur bredbröstad man är. cool

I Kategori I. Övriga officiella medaljer, Så ligger nu Hemvärnets tjänstgöringsmedalj. Den ligger i medaljer som är instiftade av Försvarsmakten: Grupp 2/Tjänstgöringsmedaljer. Där den ligger som nummer 5, efter FMintBM. Detta tycker jag är lite konstigt då medaljer i silver monteras före medaljer i brons. Hemvärnets tjänstgöringsmedalj är som lägst en silvermedalj.

Eller är det tänkt att medaljerna i kategori I grupp 1 & 2 skall monteras i ordning oberoende på valör? Om det är så det är tänkt så är det mycket märkligt.

 

 

7 Oct 2019

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken