Examensdag

Nyligen var det reservofficers examen i Halmstad. Ännu en gång verkar det vara jätte svårt att styra upp detta med utmärkelsers bärande till uniform. Personerna på bilderna bär uniform A1, dvs Högtidsdräkt.

På första bilden ser det väll bra ut eller? NJAAA. Personen till vänster bär 5 stycken medlajer. Bär man 5 eller fler medaljer så ska de monteras omlott, vilka dessa inte är. Nu tror jag inte dessa medaljer är monterade på en skena utan ditsatta en och en. FMGUSM högra kant ska vara i samma linje som högra kanten på fickan. Höjdmässigt ser det jättebra ut.

Personen till vänster bär 4 stycken medaljer. Bär man upp till 4 medaljer så ska de monteras med banden bredvid varandra och inte omlott som dessa är monterade.

12.3.2. Utmärkelsetecken som bärs på bröstet i band

12.3.2.1 Medaljer

Ett utmärkelsetecken som bärs på bröstet i tecknets band, bärs på bröstets vänstra sida. Endast en rad medaljer får bäras och monteras på spänne eller nål. Bandet har normalt en längd av 4,5 cm (om medaljen har krona, i övrigt 5,6 – 6,0 cm).

Högst fyra utmärkelsetecken i originalstorlek får bäras bredvid varandra utan överlappning mellan medaljbanden. Medaljer monteras till en sammanhängande enhet så att bandens överkant respektive tecknens underkant kommer i rak linje med varandra. Överlappande medaljer monteras förskjutna över varandra, med den förnämsta överst och till höger.

På vapenrock bärs medaljer med bandets övre raka del över vänstra bröstfickan, med bandets högra del i linje med ficklockets högra kant, så att medaljens tecken hänger mitt på ficklocket.

/medaljer.jpg

På andra bilden bärs det släpspännen istället för originalmedaljer. Samt att personen har satt släpspännena i fel ordning, de ska vara tvärt om. FMintBM ska sitta före NATO medaljen för Kosovo. Sedan sitter FMintBM snett...

/12-2.jpg

/ribbor.jpg

Visst.. det är inte gratis att montera medaljer. Har skrivit om detta tidigare HÄR. Men jag anser det vara värt det. De företag/personer som monterar medaljer bör följa de bestämmelser som finns i Unibest om hur de ska vara och inte hitta på egna lösningar.

Innan denna examensceremoni skulle jag tro att det gavs ut en order om genomförandet och klädsel mm. Har svårt att tro att det inte gjordes det inom Försvarsmakten. 

Hur svårt kan det vara att göra rätt?

  

8 Jun 2020

Välkommen

sundbom.png

Länkar

Skriv in din e-post här nedan för att komma med i listan. Jag skickar då ett e-post till dig när jag har skrivit något nytt i bloggen. Du kan även svara på dessa e-post med feedback eller ge tipps om saker du vill att jag tar upp i min blogg. Du kan när som helst ångra dig och gå ur listan.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)
medalj orden silvermedalj medalj bilder silver Bärandebestämmelser Medaljers bärande Förtjänstecken